.compass ( قطب نمای مغناطیسی)
قطب نمای مغناطیسی جزو اولین ابزارآلاتی بود که درون هواپیما قرار گرفت. و هنوز هم تنها اینسترومنت جهت نما در خیلی از هواپیماهای امروزیست. اگر شما محدودیت های این ابزار را بدانید میتوانید همیشه روی اطلاعاتش حساب کنید!
زیر شکل ۸۸ـ۲
قطب نماها بر اساس جایرو کار نمیکنند ( برای اطلاع ازسیستم جایروسکوپ میتوانید به مقاله ای با همین عنوان در سایت بست پایلت مراجعه نمایید)
اما از انجایی که جایرو باعث خطا در هدینگ ایندیکیتور میشود میبایست برای استفاده٫ حتما آنرا با کامپس هماهنگ کنید.
قطب نمای مغناطیسی یک دستگاه مستقل است که نیاز به هیچ منبع الکتریکی یا سیستم وکیومی ندارد.
این ابزار ساده از یک میله ی مغناطیسی استفاده میکند که دارای دو قطب است. ایم میله میتواند آزادانه بچرخد و خودرا با مدار مغناطیسی زمین تراز کند.
زیر شکل ۸۹ـ۲
قطب های شمال و جنوب جغرافیایی محور جرخش زمین را تشکیل می دهند. این دو قطب به عنوان شمال حقیقی و جنوب حقیقی هم شناخته میشوند.
اما علاوه بر این دو قطب شمال و جنوب دیگر نیز وجود دارند که به عنوان شمال و جنوب مغناطیسی نام برده میشوند
اما اختلاف زاویه ای که بین قطب حقیقی و قطب مغناطیسی بوجود می آید به عنوان variation شناخته می شود. از آنجایی که نقشه های هوایی معمولا تحت شمال حقیقی طراحی می گردند و شما به عنوان خلبان تحت شمال مغناطیسی پرواز میکنید پس نیاز دارید variation را روی جهات مورد نظر خود اعمال کنید. اما باید بدانی که این مقدار ثابت نیست و در موقعیت های مختلف زمین عدد متفاوتی پیدا میکند کمترین میزان ان صفر و بیشترین میتواند ۱۸۰ درجه باشد.
زیر شکل ۹۰ـ۲
.variation در نقطه ی نمایش داده شده در غرب ایالات متحده ۱۷ درجه است. از انجایی که در مورد این نقطه میبینیم که قطب شمال مغناطیسی در شرق قطب شمال حقیقی واقع شده است ٫ پس variation در این نقطه شرقی میباشد. و اگر نقطه ای داشته باشیم که در آن نقطه مشاهده کنیم قطب مغناطیسی در غرب قطب حقیقی قرار گرفته باشد در این صورت variation غربی خواهد بود.
(اصطلاح غربی و شرقی در variation برای انجام محاسبات کاربرد دارند.)
همچنین بر روی زمین نقاطی وجود دارند که variation در آنها برابر است. به خطوطی که این نقاط را به هم وصل میکند isogonic lines و به خطوطی که نقاط با variation صفر را به هم وصل میکنند agonic lines گفته می شود.
.Deviation
انحراف قطب نما یا همان deviation. زمانی که با قطب نما پرواز میکنید٫ ابزارالات داخل کابین و سیستم هواپیما بر compass تاثیر میگذارد و باعث انحراف آن میشود. به این ترتیب که این انحرافات قابل پیش بینی خواهد بود و شما به سادگی میتوانید آن را اصلاح کنید. البته ناگفته نماند که این خطاها ها به صورت کامل قابل اصلاح نیست اما معمولا داخل کابین هر هواپیما یک کارت قطب نما یا همان compass card وجود دارد که توسط کارخانه ی سازنده طراحی شده است و به شما کمک میکند تا براساس آن بتوانید به زاویه ی مورد نظر دسترسی داشته باشید.. شکل زیر یک نمونه کارکشن کارد را نشان میددهد
به این ترتیب که شما برای بدست اوردن کامپس هدینگ میبایست مقدار دویشن داده شده را بر مگنتیک هدینگ خود اعمال کنید.. همانطور که برای بدست اوردن مگنتیک هدینگ وریشن را بر توورو هدینگ اعمال کرده بودید.
شکل ۹۱-۲
در این کامپس کارکشن کارد مقدار دویشن از صفر تا سه درجه متغیر است. برای مثال اگر مگنتیک هدینگ ۶۰ درجه باشد کامپس هدینگ نیز ۶۰ درجه است. یا برای مگنتیک هدینگ ۱۸۰ درجه باشد کامپس هدینگ ۱۸۳ را در نظر گرفت
علت اینکه مقدار دویشن ثابت نیست چیست؟
ازانجایی که دویشن به دلیل تاثیرات ابزاآلات و دستگاه های الکترونیکی داخل هواپپما بوجود می اید پس طبیعیست که انتظار داشته باشیم هز هواپمایی به مقدار متفاوت بر کامپس تاثیر بگذارد. یکی از وظایف شرکت های سازنده هواپیما این است که این مقدار را اندازی گیری نموده و ان را در غالب کارتی که مشاهده نمودید در نزدیکی کامپس قرار دهد.
کامپس ارور خطاهای کامپس
اگرچه که شما میتوانید کامپس را به وریشن و دویشن به راحتی اصلاح کنید اما خطاهای دیگری نیز در کامپس وجود دارند که استفاده از ان را کمی با چالش روبرو میکنند. همانطور که پیش تر گفته شد میله ی مغناطیسی کامپس اینگونه طراحی شده است تا ازادانه حرکت کند و خودرا با مدار مغناطیسی زمین هماهنگ کند. اما همین موضوع زمانی که حین پروزا درگیر توربولانس می شوید استفاده از ان را مشکل میکند . در حین توربولانس های ملایم میتوانید با در نظر گرفتن میانگین کار خودرا راه بیاندازید! برای مثال اگر کامپس شما بین زاویه ی ۳۰ درجه و ۶۰ درجه در حال تغییر است میتوانید عدد ۴۵ را در نظر بگیرید.اما در مواجه با توربولانس های شدید کامپس به میزان زیادی غیر قابل استفاده خواهد بود
علاوه بر این موارد حتی زمانی که در یک هوای صاف و بدون توربلانس پرواز میکنید نیز خطاهایی وجود خواهد داشت. این خطاها مربوط به پدیده ی مگنتیک دیپ است که با تغییر سرعت و یا چرخش هواپیما ایجاد میشوند.
مگنتیک دیپ چیست؟
هنگامی که میله ی مغناطیسی موجود در قطب نما توسط میدان مغناطیسی زمین کشیده میشود٫ تمایل دارد در نزدیکی قطب به سمت داخل گرایش پیدا کند. ( برای درک بهتر این موضوع به فلش های آبی در تصویر زیر دقت کنید) همانطور که میبینید مدارهای مغناطیسی زمین در نزدیکی قطب ها به سطح زمین عمود میشوند. این کشش رو به پایین که مگنتیک دیپ یا شیب مغناطیسی نامیده میشود در نزدیکی قطب بیشترین میزان را دارد و در استوا به کمترین حد خود میرسد.
شکل ۹۲-۲
اگر چه قطب نما در خط استوا در معرض شیب مغناطیسی نیست اما با نزدیک شدن قطب نما به قطب خطاهای ناشی از شیب مغناطیسی آرام آرام افزایش پیدا میکند. به طوری که در حدود ۳۰۰ مایلی (۴۸۰ کیلومتر) از قطب شمال یا جنوب٫ این خطاها آنقدر زیاد است که استفاده از قطب نمارا عملا برای ناوبری غیر ممکن میکند.
ناتمام
تا اخر فصل نوشته شود
نظرات کاربران
برای ثبت نظر، ابتدا وارد پنل کاربری خود شوید.