اگر بخواهید به یکی از مهمترین تفاوت های خودرو و هواپیما شاره کنید احتمالا پاسختان مربوط به ارتفاع خواهد بود. بله دقیقا! اما شما به عنوان یک خلبانی که درارتفاعات قرار دارید برای تصمیم گیری های خود درباره ی ادامه ی مسیر باید بدانید که دقیقا در چه موقعیتی در فضا قرار دارید. یکی از فاکتورهای تعیین کننده این موقعیت ارتفاعتان خواهد بود. اما آیا دانستن ارتفاع از سطح زمین کافیست؟ اگر از نظر عمومی به این مسئله بپردازیم تنها می توان یک مدل ارتفاع داشت اما ما اینجا از انواع مدل ارتفاع٫ چگونگی اندازی گیری و دلیل و چگونگی استفاده از انها با شما صحبت می کنیم. برای دانستن در مورد Altimeter و یا همان ارتفاع سنج هواپیما می توانید مقاله ای در همین باب در سایت معتبر بست پایلت مطالعه نمایید.
انواع مختلف ارتفاع سنجی در پرواز
(Altimeter) یا همان ارتفاع سنج وسیله ایست برای اندازی گیری ارتفاع از یک مرجع خاص. که این مرجع می تواند حین پرواز بسته به موقعیتتان تغییر کند. در حین پرواز ممکن است نقطه ی رفرنس شما سطح زمین٫ سطح دریا و یا چیز دیگری باشد.
اما به صورت کلی شش نوع از متداول ترین انواع ارتفاع از قرار زیر است: indicated pressure ,density, true , calibrated و absolute. که در خصوص تمامی این ارتفاع ها اطلاعات کافی را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
Indicated altitude
indicated Altitude ارتفاعیست که شما بر روی اینسترومنت خود خواهید خواند در واقع همان ارتفاعیست که Altimeter اندازه گیری میکند. در نظر داشته باشید که در حین پروزاتان غالبا از این ارتفاع استفاده خواهید کرد.
pressure altitude
اگر عددی که بر روی Altimeter خود ست میکنید فشار استاندارد سطح دریا باشد ارتفاعی که میخوانید همان pressure altitude یا ارتفاع فشاری خواهد بود. اگر بخواهیم به صورت تئوری بیان کنیم میتوانیم بگوییم این عدد همان فاصله ی عمودی از نقطه ایست که فشار در آن نقطه برابر با ۲۹.۹۲ است.
در شرایط استاندارد اگر ارتفاع فرودگاه ۵۰۰۰ فیت بالای سطح دریا باشد٫ فشار سطح فرودگاه برابر با ۲۴.۹۲ است. یعنی به ازای هر ۱۰۰۰ فیت یک درجه تغییر فشار. و چون هرچه ارتفاع بیشتر شود فشار کاهش میابد پس ۵۰۰۰ فیت بالای سطح زمین یعنی ۵ درجه فشار کمتر : 29.92 - 5 = 24.92
این به این معنیست که که اگر شما عدد ۲۴.۹۲ را روی Altimeter ست کنید٫ ارتفاعی که میخوانید صفر خواهد بود و برعکس اگر ۲۹.۹۲ را ست کنید به شما ارتفاع ۵۰۰۰ فیت را نشان می دهد.
.density altitude
ادامه ی متن
اما اگر فاکتور دما را نیز بر pressure altitude تاثیر دهیم ارتفاعی جدید خواهیم داشت به نام density altitude یا همان ارتفاع جگالی که این ارتفاع در تعیین عملکرد هواپیما حین پرواز میتواند بسیار مهم باشد. در روزهایی که دما استاندارد باشد ( دمای استاندارد 15 درجه سلسیوس است) ٫ density altitude و pressure altitude برابر خواهند بود. حال اگر دمای بیرون بیشتر (گرمتر) از استاندارد باشد ٫ density altitude عددی بیشتر از pressure altitude خواهد داشت که در نتیجه ی آن عملکرد هواپیما کاهش پیدا میکند. زیرا به صورت کلی هرچه هوا گرمتر باشد تراکم مولکول های هوا(چگالی) کمتر خواهد بود و هواپیما کارایی کمتری خواهد داشت.
زیر عکس صفحه ی ۵۷-۲
در نمودار و منحنی standard atmosphere یا همان “ جو استاندارد” می توان کم شدن چگالی با تغییرات ارتفاع در شرایط استاندارد را مشاهده کرد . همانطور که میبینید در شرایط استاندارد ارتفاع فشاری در سطح زمین با ارتفاعی که هواپیما در آن قرار دارد یکی خواهد بود. اما در شرایطی که شاهد دمای بالا هستید چگالی هوا کمتر و density altitude بیشتر خواهد بود.
.calibrated altitude همان indicated altitude ای است که به ارور های اینسترومنت اصلاح شده باشد.
همچنین می توانید برای آگاهی از ارور های ارتفاع سنج هواپیما مقاله ای در همین خصوص در سایت بست پایلت مطالعه نمایید
.true altitude
ارتفاع حقیقی نسبت به mean sea level یا همان MSL. در نقشه های هوایی ارتفاع انواع شمایل مانند فرودگاه ها براساس ارتفاع حقیقی درج شده اند. در حین پرواز سه ارتفاع true , pressure و indicated altitude با هم برابر هستند اما به این شرط که altimeter را بر اساس فشار استاندارد ان روز ست کرده باشیم. همچنین برروی سطح زمین ارتفاع حقیقی می تواند دقیقا چیزی باشد که بر روی altimeter میخوانید اما فقط در صورتی که فشار محیط را ست کرده باشید. شکل ۷۱-۲ را مشاهده نمایید.
زیر شکل ۷۱ـ۲
فاصله عمومی حقیقی از یک جسم را به اسم true altitude می شناسند. همچنین ارتفاع اجسام مختلف مانند کوه ها و برج ها به صورت ارتفاع حقیقی در نقشه ها درج می شود.
. Absolute altitude
ارتفاعی که حین پرواز از سطحی که از بالای آن در حال گذر هستید را Absolute Altitude می نامند. این سطح می تواند زمین٫ کوه ٫ دریا و یا هرچیز دیگری باشد. بنابراین این ارتفاع می تواند در هرلحظه تغییر کند. چه با تغییر ارتفاع هواپیما و چه با تغییر ارتفاع سطح پرواز. شکل ۷۲-۲ شمارا بیشتر با این مسئله آشنا می سازد.
همچنین می توانید برای آگاهی از ارور های ارتفاع سنج هواپیما مقاله ای در همین خصوص در سایت بست پایلت مطالعه نمایید
نظرات کاربران
برای ثبت نظر، ابتدا وارد پنل کاربری خود شوید.